Hyvinvointi Ihmissuhteet Kehomieli Tunteet

Kenen käsissä onnesi ja terveytesi on?

Kirjoitettu facebookiin 20.4.2020

Tässä istun, kotini keittiössä, omassa ”valtaistuimessani” aamukahvilla seuraten lintulaudan elämää. Tässä olen istunut vuoden aikana niin monena aamuna ja päivänä monenlaisin miettein ja tuntein. Välillä täynnä epätoivoa, välillä kiitollisuutta, välillä itketyin silmin, välillä täynnä riemua. Käyden läpi omaa prosessiani, kirjaten ylös asioita, tutkien internetin syövereitä, kuunnellen youtube kanavia ja pohtien.
Elämä on ja tapahtuu.

Viime kirjoituksen aikoihin kävin jossain syvällä, josta kuitenkin nousin jälleen ylemmäksi, kohti sitä iloa ja valoa jossa on hyvä olla. Uskon sen olevan meille kaikille mahdollinen perusvire kaikista ihmisyyden oppikokemuksista, haasteista ja vaikeuksista huolimatta. Elämässä tulee jokaisen meistä osaksi vaikeita kokemuksia ja erilaisia vaikeita tunteita. Ne tulee käydä lävitse mutta niihin ei tarvitse jäädä kiinni.

Elämässä voi olla helppoa jäädä kiinni uhriajatteluun ja katkeruuteen. Olla päästämättä irti tapahtumista sekä olla olosuhteiden, tilanteiden ja ihmisten toiminnan armoilla. Joskus voi olla helpompaa sulkea silmät ja rämpiä paikallaan samassa vanhassa suossa, koska se on tuttu suo. Vastuun ottaminen itsestä, omasta elämästä ei ole aina helppoa jos on tottunut elämään reagoimalla ulkoisesti toisiin ihmisiin, heidän tekemisiinsä, ajatuksiinsa ja tunteisiinsa.
Toki, jokaisella on oikeus ajatella ja toimia oman elämänsä kannalta kuten haluaa. Elää omien haavojensa ja tunnelukkojensa kautta sulkien silmänsä niiltä ja oikeuttaa elämänsä niistä käsin. Elämä pysyy perusteiltaan samana, jos tunteet, ajatukset ja toiminta pysyvät samana ja jos reagoi ulkomaailmaan koko ajan samalla tavalla. Silloin on oman elämänsä uhri, ei luoja. Itse ajattelen niin, että hyvinvoinnin ja onnellisuuden avaimet ovat pitkälti omisssa taskuissamme. Emme pysty aina vaikuttamaan ulkomaailman tapahtumiin, tilanteisiin ja olosuhteisiin mutta pystymme vaikuttamaan itseemme, omaan asenteeseemme, ajattelutapaamme ja tärkeimpänä, tunnetilaamme.

”Attitude is everything, pick a good one.”

Tiede on todistanut, että jokainen tunne kehossa ilmenee myös fysiologisena tapahtumana. Mieli ja keho kommunikoivat toistensa kanssa aivoissa syntyvien ja sieltä muihin kehon osiin viestejä lähettävien hormonien ja hermoston välittäjäaineiden kautta. Kielteiset uskomuksemme, ajatuksemme ja tunteemme vaikuttavat terveyteemme kehon biokemiallisten reaktioiden kautta. Mieli säätelee tapaa, jolla DNA:mme ilmentyy (epigenetiikka). Voimakkaat tunteet ja ajatukset voivat siis muuntua kehossa erilaisiksi oireiksi. Joten yksi tehokas tapa vaikuttaa terveyteemme, on vaikuttaa tunnetilaamme.

Tunnetilaa voi muokata näkemykseni mukaan, joko suoraan tai toiminnan kautta. Toiminnan kautta edetään yksinkertaisella tavalla; ”fake it till you make it”. Eli lähdetään liikkeelle toiminnasta käsin, joka alkaa vaikuttamaan mieli- ja tunnetasolla. Aluksi toimit ihan kuin olisit onnellinen, eläisit unelmaelämääsi, olisit terve ja hyvinvoiva, kaikkea sitä, jota haluaisit olla. Toiminnan tasolla tämä voi tarkoittaa sitä, että nostat suupielet ylöspäin, tanssit, laulat, kuljet ranka suorassa. Teet sitä, mitä ajattelet, että onnellinen, hyvinvoiva, itsevarma ja iloinen ihminen tekee. Jossain vaiheessa toiminta alkaa vahvistamaan itseään ja sitä on helpompi toteuttaa, kunnes se on siirtynyt tunnetasolle, tulee aidosti keskuksestasi ja alkaa muokkaamaan fysiologiaa. Voi kuulostaa hölmältä mutta tähän löytyy perusta, jossa oma analyyttinen ja latistava mieli laitetaan pois tieltä ja toimitaan, kunnes toiminta alkaa vahvistamaan mieltä, tunnetta ja kehoa positiivisesti. Eli tämä on periaatteessa harjoittelua ja treenaamista. Aivan kuten toiminnan tasolla harjoiteltaisiin vaikkapa pyörällä ajoa. Yhä uudestaan toimitaan, kokeillaan, voimistetaan koordinaatiota, tasapainoa ja pyörällä ajamiseen tarvittavia lihaksia ja hermostollisia yhteyksiä.

Omaa tunnetilaansa voi lähteä myös suoraan muuttamaan aktiivisesti oman mielikuvituksensa avulla. Mielikuvitus on meillä valtavana, monesti hyödyntämättömänä, voimavarana. Se on ja saa ollakin, jotain yksityistä ja pyhää tilaa, jota olisi syytä arvostaa. Miettikää pieniä lapsia, jotka voivat mielikuvituksissaan olla batmaneita, prinsessoja, astronautteja, keijuja ja saavuttaa monia suuria asioita. Kunnes… tapahtuu ympäristö, yhteiskunta ja kasvatus. Kunnes meihin iskostuu tunnelukkoja, sisäisiä negatiivisia uskomuksia itsestämme, toisista ihmisistä ja elämästä.

Tunnetilaansa voi lähteä siis muuttamaan valjastamalla mielikuvituksensa käyttöönsä. Yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa, että ensin mietitään, nähdään ja luodaan itsestä ja/tai omasta elämäntilanteesta sellainen mielikuva, jonka toivotaan olevan totta. Tärkeintä on liittää tähän mielikuvaan tunne. Mitä positiivisia tunteita tunnet, kun ajattelet ja näet itsesi tuossa luomassasi mielikuvassa? Tunne kehossasi, miltä tuntuisi jos mielikuvituksesi tuotos olisi totta. Pysy päivittäin tässä tunteessa, vaikka edes hetken aikaa aluksi. Pointtina tässä on, että alitajunta hyväksyy aina totena sen, minkä tunnet olevan totta. Alitajunta on luomisen kohtu eikä erottele sitä, onko asia oikeasti tapahtunut vai ei. Näin myös fyysisellä tasolla eli kuten jo aiemmin kirjoitin, tunteiden muuttamisella pystymme vaikuttamaan jopa geenien ilmentymiseen biokemiallisten reaktioiden kautta (epigenetiikka). Ei ole väliä kehollesi, onko luomasi mielikuva totta vai ei. Tärkeintä on, että tunnet siihen liittyvät positiiviset tunteet.

Omalla kohdallani uskon, että minua on paljolti kantanut eteenpäin oma elämänasenteeni, josta jo olen kirjoitellutkin. Uskon, että loppujen lopuksi elämä tahtoo meille hyvää, vaikka tarjoileekin välillä haasteita ja pistää polvilleen. Uskon, että tämänkin kokemuksen tarkoitus on viedä minut lähemmäksi sisintäni, käymään lävitse, oppimaan, hyväksymään ja päästämään irti. Luopumaan vanhoista taakoista, jotta uudelle on tilaa. Pohtimaan, millaista elämää haluan elää ja kuinka levittää ulospäin sitä iloa ja valoa, jota sisimmässäni tällä hetkellä tunnen. Olen tehnyt töitä muuttaakseni omaa ajatteluani ja tunnetilaani ottaen käyttöön hiljentymisen hetket, joilla keskityn välillä en mihinkään ja välillä kokemaan mielikuvien kautta iloa, onnea ja rakkautta. Kaikki on lähtenyt pienistä askelista mutta tuottaa hiljalleen tulosta. Toki tämä on vaatinut myös menneiden kokemuksien läpikäymistä, niiden asioiden tunnistamista, joita mieli pyörittää aiheuttaen erilaisia tunnereaktioita.

Vaikka omilla toimillamme on valtava merkitys, on asioista on tultava tietoiseksi ennen kuin niitä voi lähteä muuttamaan ja toimimaan. On löydettävä niitä vääriä uskomuksia, toiminta- ja ajatusmalleja, kokemuksia, jotka aiheuttavat kärsimystä ja vaikeita tunteita. Useasti läheissuhteet ja muutokset niissä nostavat monia asioita näkyville ja tarkasteltavaksi. Joskus oma tuska ja huono olo kasvavat niin suuriksi, että ne sysäävät ihmisen hakeutumaan pois suosta, toiselle reitille. Muutos ei aina ole helppoa eikä sen tarvitsekaan olla. Siihen täytyy vain suostua. Ja vaikka työ pitää tehdä itse niin siihen voi saada ja kannattaa pyytää apua. Joskus siihen riittää rehellinen peili toisesta ihmisestä kuten ystävästä tai kumppanista. Joku, jonka avulla asioista voi tulla tietoiseksi. Joskus riittää, että on joku, joka on rinnallasi ja hyväksyy prosessisi, kaikki siihen liittyvät läpikäymäsi tunteet. Joku, jonka kanssa voi olla ”paljas” ja jakaa asiat, joita käy läpi. Ja joskus apua ja tukea tarvitsee enemmän ammattilaisten muodossa.

”Healing happens in relationships.”

Olen tässä kirjoittanut varsinkin tunnetilan muuttamisen tärkeydestä. Mielestäni tämä on yksi merkittävin tekijä, jolla omaa terveyttä voi edistää ja tukea ja sitä voi itse harjoitella. Toki, raapaisen tässä vain pientä osaa asiasta, josta on paljon saatavilla tietoa. Tunnetilan muuttaminen ei ole myös aina niin yksioikoista ja helppoa ja usein siihen liittyy muita syvempiä prosesseja ja muutoksia.
Jos sinua kiinnostaa saada näistä lisää tietoa, niin suosittelen Bruce Liptonin ja Joe Dispenzan kirjoja sekä youtube haastatteluja. Omalla polullani toinen itselleni tärkeä asia ja mielenkiinnon kohde on ravinto ja tästä kirjoittelen myöhemmin.

”Kauan kesti ymmärtää, kuinka helppoa on maailmaa parantaa:
-että jotakin muistaa ja jotakin unohtaa, että hymyilee lapsen lailla, eikä pelkää rakastaa.”
(Tommy Tabermann)

Iloa ja valoa!

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. […] kiinnostavia asioita, uskoen, että ne voisivat kiinnostaa muitakin. Olen sivunnut aihetta aiemmin tässä […]

Herättikö ajatuksia, mielipiteitä?