Hyvinvointi Puhdistuskuuri Ravinto

Puhdistuskuurin päivät 1-3

Jahhuu! Kolme ensimmäistä päivää puhdistuskuuria on ohi ja ajattelin nyt hieman summata päivien kokemuksia. Kuuri siis perustuu Medical Mediumin eli Anthony Williamin kirjaan Clean to Heal.

1-3 päivän ruoat
Puhdistuskuurissa jätetään pois kaikki kirjassa mainitut ”häiriötekijäruoat”, joita ovat esim. maitotuotteet, kananmuna, gluteeni, possu, soija, lammas, maissi, kahvi, kaakao, viljat, kaakao, fermentoidut ruoat, kalat jne. Viljoista saa kolmena ensimmäisenä päivänä käyttää hirssiä ja kauraa ja kaloista lohta, taimenta ja makrillia. Kaikki on listattu tarkasti kirjassa ja myös selitetty, miksi näitä ruoka-aineita vältetään.
Kolmena ensimmäisenä päivänä on tarkoitus vähentää ruokavaliossa yleensä käyttämäänsä rasvamäärää puoleen ja ensimmäisen kerran rasvoja saa syödä vasta iltapäivän päivällisellä. Jos haluaa tehostaa kuuria heti alusta, voi jättää kaikki rasvat pois. Tämä tarkoittaa esim. pähkinöitä, siemeniä, avocadoa, eläinrasvoja, öljyjä, kookosta, luuliemiä ja kaikkia eläinproteiineja (kana, kala, liha) jne. Tärkeää on joka päivä syödä enemmän hedelmiä, vihanneksia, kasviksia ja lehtivihreitä. Kuurin ajan pitää välttää ruoan paistamista ja grillaamista ja kasviksia suositellaan höyrytettäviksi.

Puhdistuskuurissa aamut menevät samalla kaavalla; heti herätessä juodaan viisi desiä vettä, johon on puristettu puolikas sitruuna tai yksi lime. Veteen voidaan lisätä teelusikka hunajaa. Veden juomisesta puoli tuntia, juodaan viisi desiä sellerimehua ja siitä puoli tuntia, syödään aamupala. Kolmena ensimmäisenä päivänä aamupala on vapaavalintainen, kunhan siinä ei ole ”häiriötekijäruokia”. Aamupala voi olla esim smoothie tai kaurapuuro veteen keitettynä. Aamupalasmoothieni koostui aikalailla vaihtelevasti näistä aineksista; mustikka, mustaherukka, banaani, ananas, lehtikaali, appelsiinimehu, kookosvesi, mahla, spirulina, nokkosen siemenet.

Tässä kuva joistakin aamusmoothien raaka-aineista.

Jos aamupalan jälkeen tulee hiuko, voi syödä pientä välipalaa, esimerkiksi omenaa. Toisena ja kolmantena päivänä pitää muistaa aamun aikana syödä 1-2 omenaa. Jos omenaa ei voi syödä, voi sen korvata päärynällä. Lounas on vapaavalintainen, kunhan siinä ei ole jälleen häiriötekijäruokia. Jokaisella lounaalla tulee syödä höyrytettyä kesäkurpitsaa. Kirjassa on ruokareseptejä jos on itse hankala keksiä syötävää. Minä söin aikalailla jokaisena päivänä ison annoksen salaattia, johon kokosin kaikkea, mitä mieleen tuli esim. salaatti, tomaatti, kurkku, meloni, rypäle, rucola jne. Tämän lisäksi höyrytin erilaisia kasviksia ja tietenkin sitä kesäkurpitsaa.  Ensimmäisenä päivänä lisäsin kasvisten sekaan hirssiä. Jos lounaan ja päivällisen välissä tulee nälkä, voi syödä 1-2 omenaa ja 1-2 taatelia. Päivällinen on lounaan kaltainen ja salaatin lisäksi tein kasviksia uunissa. Päivällisellä ei tarvitse olla kesäkurpitsaa.

Illalla jos on nälkä voi jälleen syödä omenia tai päärynöitä. Tunti ennen nukkumaan menoa juodaan jälleen viisi desiä sitruunavettä ja sen jälkeen vielä muki hibiscus,-sitruunamelissa,- tai pakuriteetä. Teehen voi lisätä hunajaa.

 

Kokemukseni ensimmäisistä päivistä.
Syön yleensä aamupalaksi muutoinkin smoothien joten aamupalan miettimisessä ei ollut ongelmaa. Toki kaipasin siihen yleensä käyttämääni kaurajogurttia ja mantelimaitoa sekä leipää kylkeen. Se, mikä oli minulle hankalaa, oli saada kasviksista omaan makuuni maistuvia ilman öljyä ja suolaa. Koitin maustaa niitä eri tavoin mutta en oikein saanut niistä oikein makoista kokemusta. Kaipasin esim. uunikasviksissa sitä, että ne olisi marinoinut öljymaustekastikkeessa. Jonkin verran käytin mausteiden lisäksi hunajaa maustamiseen. Toisena päivänä olisi niiiin haluttanut kaapia pannulta loput makaronilaatikosta, jonka paistoin lapsille.

Aina ei mene niin kuin Strömsöössä :). Näistä piti tulla perunapitsoja, tulikin perunavelliä.

 

Jotta ei joka päivä tarvitsisi värkätä mehustimen kanssa, mehustan selleriä joka toinen päivä neljä vartta. Niistä tulee kossta riippuen reilu litra mehua. Puolet siitä säilön ilmatiiviisti jääkaappiin. Mehu pysyy noin 24 tuntia juomakelpoisena. Olen aikaisemmin keväällä juonut sellerimehua noin kolme viikkoa ja olen tottunut makuun ja tiesin, että sen aloittaminen voi aiheuttaa aluksi vatsassa epämiellyttäviä tuntemuksia. Toisena aamuna vatsa menikin aika ruikulille ja suolistosta kuului erikoista ”pörinää” muutamien tuntien ajan. Vatsa ei kuitenkaan ollut kipeä.

 

 

 

 

 

Toisena päivänä kävin lasten kanssa rannalla ja tein sinne lounassalaatin mukaan. Tärkeää on syödä tasaisin väliajoin, jotta lisämunuaiset eivät kuormittuisi. Tämä on tärkeää kaikissa uupumistiloissa. Aijai, että olisi haluttanut rantapäivän jälkeen jäätelötötteröä mutta jouduin tyytymään siihen, että sain seurata lasten herkuttelua. Kolmannen päivän iltana hellu toi karkkia tullessaan ja kyllä olisi helposti käsi hakeutunut herkkuihin mutta pysyin lujana ja loppujen lopuksi, kun itseään muistuttaa, että miksi tämän tekee, ei kieltäytyminen olekaan niin hankalaa.

 

 

 

Isompia puhdistusoireita en vielä tällä jaksolla kokenut. Pää on välillä ollut kipeä mutta se saattaa johtua välillä huonosti nukutuista öistä. Huonoista öistä huolimatta on virtaa ollut kohtuudella. Kirjoitan kuurin loputtua kootusti kuurin vaikutuksista nukkumiseen. Suurempaa nälkää minulla ei ole missään vaiheessa ollut mutta välillä on ollut pientä hiukomista lounaan jälkeen sekä iltasella. Mutta vatsa ei ole kurissut missään vaiheessa, yölläkään.

Iltasella nautittava nestemäärä mietitytti aluksi sen kannalta, että aiheuttaisiko se yöllisiä vessakäyntejä mutta näin ei ole käynyt. Myöhäisillan viimeisen vessakäynnin jälkeen muutamana yönä on kerran pitänyt yöllä käydä vessassa mutta päntiönnään ei ole tarvinut siellä laukata. Teenä olen nauttinut sitruunamelissateetä, koska sitruunamelissaa löytyy omalta kasvulavalta. Pakuria minulla olisi myös kaapissa, ehkä sen otan käyttöön seuraavaksi kolmeksi päiväksi. Hibiskusta olen tilannut testiin.

Tässä ensimmäisten kolmen päivän kokemuksia. Ei mitään järisyttävämpää mutta tämä onkin vasta lempeä startti ja seuraavan kolmen päivän aikana lähtee maksan puhdistus todella käyntiin. Eli tavataan viimeistään tiistaina!

Iloa ja valoa! Anu

Saatat myös pitää...

Herättikö ajatuksia, mielipiteitä?